Censorët në tentim ta minojnë traditën 30-vjeçare të “Takimeve Poetike të Karadakut”

Drejtuar:

-Ministrisë së Kulturës së RMV – Shkup

-Mediave

Lënda: REAGIM

 

Censorët tentim ta minojnë traditën 30-vjeçare të “Takimeve Poetike të Karadakut”

 

Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, reagon ashpër ndaj vendimit skandaloz të komisionit të letërsisë dhe veprimtarisë botuese të Konkursit vjetor të Ministrisë së Kulturës për vitin 2022.

Censorëve antishqiptar në këtë ministri, ua përkujtojmë se Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, është ndër shoqatat e para joqeveritare kulturore shqiptare në Maqedoni, e cila sivjet shënon 30-vjetorin e themelimit! Dhe, në vend se ky përvjetor i rëndësishëm të shënohet në mënyrë sa më dinjitoze, censorët e kanë larguar nga programi manifestimin tonë tradicional letrar, i cili qe 30 vjet me radhë nuk është ndaluar, edhe në kohët më të këqija – “Takimet Poetike të Karadakut”, si i vetmi manifestim mbarëkombëtar që mbahet tradicionalisht në datën e shenjtë për shqiptarët, çdo 11 Mars!

Poashtu, janë anashkaluar edhe dy projekte botuese, mjaft të rëndësishme të letërsisë, siç janë monografia kushtuar 30-vjetorit të Klubit tonë, si dhe përmbledhja poetike e autorit të njohur Sunaj Raimi.

Për fat të keq, ky konkurs ishte përplot emra autorësh anonimë, me shoqata fantome pa kurrfarë bagazhi artistik, me libra, revista e manifestime letrare fare të padëshmuara në botën artit dhe kulturës.

Me këtë rast, e vlerësojmë aktin e njërit anëtar të komisionit që nuk e ka nënshkruar këtë program, meqë zatën një dorë shqiptare nuk mund të nënshkruajë një program të tillë nënçmues.

Kërkojmë urgjentisht nga Ministria e Kulturës që revidohet ky program vjetor bashkë me komisionin jokompetent të letërsisë dhe veprimtarisë botuese, edhe për faktin se ka indikacione të qarta se në ato vendime ka konflikt interesi të të paktën dy anëtarëve të komisionit (kryetares dhe një anëtareje), të cilat kanë ndarë miliona denarë për punëdhënësin e tyre.

Njëherit, censorëve ua bëjmë me dije, se pavarësisht vendimeve të tyre arbitrare, “Takimet Poetike të Karadakut” do të mbahet edhe sivjet dhe njëmijë vjet të tjera, pavarësisht tekave dhe tendencave të tyre dashakeqe.

 

Kryetar

Dr. Fatos Rushiti

 

Më 18.02.2022, Kumanovë

 


 

До:

-Министерстово за култура на РСМ

-Медиумите

 

Предмет: РЕАКЦИЈА

 

Цензорите со обид да ја поткопаат 30-годишната традицијата на
„Карадачки поетски средби“

 

Клубот на писателите „Јехона е Карадакут“ од Куманово, остро реагира на скандалозната одлука на комисијата за литература и издавачка дејност на годишниот Конкурс на Министерството за култура за 2022 година.

Ги потсетуваме антиалбанските цензори дека Клубот на писателите „Јехона е Карадак“ – Куманово, е едно од првите албански невладини културни здруженија во Македонија, кое годинава одбележува 30 години од основањето! И, наместо на најдостоинствен можен начин да се одбележи оваа значајна годишнина, цензорите ја тргнаа од програмата нашата традиционална книжевна манифестација, која 30 години не е прекината, ниту во најлошите времиња – „Поетски карадачки средби“, како единствената сенародна манифестација што традиционално се одржува на светиот датум за Албанците, секој 11 март!

Исто така, занемарени се и два многу значајни издавачки проекти на литературата, како што е монографијата посветена на 30-годишнината од нашиот клуб, како и поетската збирка на познатиот автор Сунај Раими.

За жал, овој конкурс изобилуваше со имиња на анонимни автори, со фантомски здруженија без никаков уметнички багаж, со книги, списанија и книжевни манифестации целосно недокажани во културно-уметничкиот свет.

Во оваа прилика го цениме чинот на член во комисијата кој не ја потпиша оваа програма, бидејќи албанска рака не може да потпише таква понижувачка програма.

Бараме од Министерството за култура итно да ја ревидира оваа годишна програма заедно со ненадлежната комисија за литература и издавачка дејност, и поради тоа што има јасни индиции дека во тие одлуки има судир на интереси на најмалку двајца членови на комисијата (претседател и еден член), кои споделија милионски суми за за нивниот работодавец.

Воедно, ги известуваме цензорите дека и покрај нивните арбитрарни одлуки, „Карадачките поетски средби“ ќе се одржуваат и оваа година и уште илјади наредни години и покрај нивните злонамерни хирови и тенденции.

 

Претседател

Д-р Фатос Рушити

 

На 18.02.2022 година,

Куманово

 

Censorët në tentim ta minojnë traditën 30-vjeçare të  “Takimeve Poetike të Karadakut”

 

Komente