Kategori: Ballina

Ballina

BURHANEDIN XHEMAILI: “Në ëndërr” (vendi i parë)

BURHANEDIN XHEMAILI   Në ëndërr   Në natën e gjatë e të heshtur, kur gjumi është vdekje e vdekja gjumë, në ëndërr e pashë zjarrin e zgjuar mbi bregun e zhgënjimit duke i trembur fluturat e larme në largim, e duke i djegur ujqit e pangopshëm në dëfrim, e s’më besohej se po e shihja […]

BURHANEDIN XHEMAILI

 

Në ëndërr

 

Në natën e gjatë

e të heshtur,

kur gjumi është vdekje

e vdekja gjumë,

në ëndërr e pashë zjarrin e zgjuar

mbi bregun e zhgënjimit

duke i trembur fluturat e larme

në largim,

e duke i djegur ujqit e pangopshëm

në dëfrim,

e s’më besohej

se po e shihja këtë ëndërr të vonuar

dhe këtë zjarr të zgjuar,

për shkak të besimit të verbër

në kodet e ngatërruara

nga referencat e gabuara…

 

(Poezia e shpërblyer me vendin e parë të Çmimit “Fadil Bekteshi”, në manifestimin letrar “Takimet Poetike të Karadakut” në Kumanovë, më 11 mars 2021)

Lexo më shumë Share

EJUP AJDINI: “Lot gjaku nën dritën e hënës” (vendi i dytë)

EJUP AJDINI   Lot gjaku nën dritën e hënës   Kam dhimbë për heroi im, si vëllai për vëllanë Një natë u lave me gjak nën dritën e hënës dasma e jote atë botë bëri jehonë e kushtrimit bishën e madhe e fitove, patjetër e munde përballë vetëm hëna t’i pa plagët tua  e të […]

EJUP AJDINI

 

Lot gjaku nën dritën e hënës

 

Kam dhimbë për heroi im, si vëllai për vëllanë

Një natë u lave me gjak nën dritën e hënës

dasma e jote atë botë bëri jehonë e kushtrimit

bishën e madhe e fitove, patjetër e munde përballë

vetëm hëna t’i pa plagët tua  e të shokëve me radhë

nëna mbeti me  lotgjaku nën dritën  me hënë.

 

Gjigantët vriten me plumba të pabesë

jo nga bisha e madhe, por nga fisi pa farë

sot njëri vritet me të qeshur, tjetri me fjalë

kështu ne u tradhtuam keqas mes veti

dhe u vramë, u vramë vëllai me vëllanë

nëna mbetet me lotgjaku nën dritën me hënë.

 

Kam frikë nga mallkimi i nënës së dëshmorit

që lotët për ty Hero i ruan në vellon e bardhë…

mallkimi i saj është i rëndë sa një mal i lartë

ajo s’ka armë ta përzë këtë re të dendur e të rëndë

ruana Zot mos të na prek ndonjë ofshamë e nënës

kur ajo derdhën lotët me gjak nën dritën e hënës.

 

Më tremb edhe vaji i foshnjës kur qanë

kur rënkon për pak qumësht të ngrohtë

heroin e vet e ka të mëltuar nën dhe

mu për këtë, në lumin e gjatë nëpër mote

kambanat s’u heshtën, të “ lodhura”  i zinte nata

bashkë me lotët e nënës derdhur nën dritën me hënë.

 

Kalimtar të heshtur s’guxojmë të mbetemi,

edhe një shekull të na dëgjohen vetëm psherëtima

katarzëz sime nuk i duhen gota me helm nga bota

as urrejtje, që s’kemi ditur sa jemi urryer

dashni na duhet, s’kemi ditur sa jemi dashur pranë nënës

të pathara mbeten lotët e sajë nën dritën e hënës.

 

Ende nuk do të thahen lotët e përgjakura të nënës…

s’jetohet vetëm me gjysmë lire dhe me gjysmën e hënës.

na ruaj Zot nga mallkimi i foshnjës dhe loti me gjak i nanës

atdheu ka një shtrat, ku të gjalla lotët përplasen me mërzinë

me shekuj jetojmë bashkë duke kërkuar yjet nëpër terrin e natës

derisa të ndalet rënkimi i foshnjës dhe loti me gjak i nënës.

 

(Poezia e shpërblyer me vendin e dytë të Çmimit “Fadil Bekteshi”, në manifestimin letrar “Takimet Poetike të Karadakut” në Kumanovë, më 11 mars 2021)

 

 

Lexo më shumë Share

LEONORA BRUÇAJ – KEKA: “Vitor i andrrës t’eme” (vendi i tretë)

LEONORA BRUÇAJ – KEKA   Vitor i andrrës t’eme   Ambëlsisht do t’puthemi si fëmij’ Dashunia do t’metet n’ledhatim t’flokëve tona Do t’mbaj n’mend si yll i mbramjes pa mbarim   Si diellin veror q’i përcllon’ Si detin e rrëmbyem q’i merr jetna matanë   Do t’ mbaj mend si qiellin q’i mban fshehtësitë e […]

LEONORA BRUÇAJ – KEKA

 

Vitor i andrrës t’eme

 

Ambëlsisht do t’puthemi si fëmij’

Dashunia do t’metet n’ledhatim t’flokëve tona

Do t’mbaj n’mend si yll i mbramjes pa mbarim

 

Si diellin veror q’i përcllon’

Si detin e rrëmbyem q’i merr jetna matanë

 

Do t’ mbaj mend si qiellin q’i mban fshehtësitë e botës për vete

Do t’mbaj mend si natën,

si natën e egër q’i pret ta gëlltisë dikë, por vdes urie

 

Do t’mbaj mend si dimnin e acartë në shpirtin e stinës

Do t’mbaj mend si dhimbjen e nanës për fëmiun

 

Do t’mbaj mend si trishtimin pas humbjes së nji dashunie

 

Po kurrë s’do t’mbaj mend si yll në qiellin t’em

As si lule n’kopshtin t’em

As si figurë n’vargun t’em

As si pikëllim n’kujtimet e mia

 

S’do t’mbaj mend gjatë, se ti ike…

Ike… bashkë me trishtimin e humbjes

Dhe ty kurrë s’do t’mbaj mend për dashunit’ e rrëfyeme

 

Nji dit’ do t’kujtoj se si ikin njerëzit nga kjo botë e egër

Duke mos ditur kurrë ç’është dashunia.

 

 

(Poezia e shpërblyer me vendin e tretë të Çmimit “Fadil Bekteshi”, në manifestimin letrar “Takimet Poetike të Karadakut” në Kumanovë, më 11 mars 2021)

 

Lexo më shumë Share

KSh “JEHONA E KARADAKUT”, u nderua me çmimin GRAND PRIX – THE BEST

Klubi i Shkrimtarëve “JEHONA E KARADAKUT” – Kumanovë, në një spektakël të veçantë të zhvilluar në RTV21 në Prishtinë, u nderua me çmimin e madh GRAND PRIX – THE BEST, në edicionin e tretë të këtij manifestimi të organizuar nga TV21 – Maqedoni për vitin 2020. Ky çmim u nda për kontributin e dhënë afër […]
Klubi i Shkrimtarëve “JEHONA E KARADAKUT” – Kumanovë, në një spektakël të veçantë të zhvilluar në RTV21 në Prishtinë, u nderua me çmimin e madh GRAND PRIX – THE BEST, në edicionin e tretë të këtij manifestimi të organizuar nga TV21 – Maqedoni për vitin 2020.
Ky çmim u nda për kontributin e dhënë afër tri dekada të këtij klubi në fushën e letërsisë dhe kulturës shqiptare. U veçua revista e parë e pavarur shqiptare në Maqedoni për letërsi, shkencë dhe kulturë DORUNTINA, si dhe manifestimi tradicional TAKIMET POETIKE TË KARADAKUT, të cilat vazhdojnë të jenë aktive dhe aktuale pandërprerë.
Në emër të Klubit, çmimin e pranoi kryetari Fatos Rushiti.
Faleminderit për mirënjohjen dhe respektin RTV21 dhe audiencës së gjerë!
Lexo më shumë Share

Rezultatet e konkursit të “PENA IME – 2020” (fotografi & tregim)

Të nderuar artdashës dhe pjesëmarrës, Drejtoria e manifestimit interdiciplinar “Pena ime”, në kuadër të Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, ju njofton se thirrjes së konkursit publik në artin e fotografisë dhe tregimit të shkurtër në edicionin e tretë të këtij manifestimi, iu përgjigjën një numër i konsiderueshëm i konkurrentëve të rinj të […]

Të nderuar artdashës dhe pjesëmarrës,

Drejtoria e manifestimit interdiciplinar “Pena ime”, në kuadër të Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, ju njofton se thirrjes së konkursit publik në artin e fotografisë dhe tregimit të shkurtër në edicionin e tretë të këtij manifestimi, iu përgjigjën një numër i konsiderueshëm i konkurrentëve të rinj të moshës 18 deri në 33 vjeçare, nga shumë vise shqiptare.

Për shkak të rrethanave specifike me pandeminë, sivjet ky manifestim u realizua në mënyrë elektronike.

Në lëmin e fotografisë artistike, kishte një mori konkurrentësh të cilët me invencionin e tyre paraqisnin realitete të ndryshme objektive dhe imagjinare. Juria profesionale në përbërje: Burhan Ameti, Ilhan Osmani dhe Dali Alili, bëri vlerësimin e çmimeve “Pena e Artë” – për fotografi artistike:

 1. Vendi i parë: Agon Ymeri nga Kumanova, për fotografinë me titull “Hypnotic Rythem”;
 2. Vendi i dytë: Sovran Nrecaj nga Sarajeva, për fotografinë “Up and Up”;
 3. Vendi i tretë: Vigan Demiri nga Gostivari, për fotografinë “Maximum Protection”.

Në lëmin e tregimit, juria në përbërje nga shkrimtarët: Petrit Palushi, Burhanedin Xhemaili dhe Istref Haxhillari, pas leximit dhe shqyrtimit me kujdes të të gjitha tregimeve të arritura, bëri këtë vlerësim për tregimin më të mirë:

 1. Vendi i parë: Xheni Shehaj nga Tirana, për tregimin “Muri”;
 2. Vendi i dytë: Trëndelina Omuri nga Kukësi, për tregimin “Moçali i pendesës”;
 3. Vendi i tretë: Llausha Zenuni nga Kumanova, për tregimin “Përshëndetje Lejla”.

Drejtoria e manifestimit interdiciplinar “Pena ime”, i falënderon të gjithë pjesëmarrësit, të cilët ishin në nivelin e duhur të krijimtarisë, duke i inkurajuar që të vazhdojnë edhe më tej përsosjen e tyre artistike në sferat përkatëse.

 

Me respekt të veçantë,

 

Fatos RUSHITI, drejtor

Kumanovë, 20.12.2020

 

Lexo më shumë Share

Autorët kumanovarë prezantohen në Stamboll të Turqisë

Stamboll, 3.12.2020 – Në Stamboll të Turqisë, përkatësisht në Qendrën Kulturore të Maqedonisë së Veriut që gjendet në këtë metropol botërore, Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, prezantoi botimet e tij të fundit, në përputhje me protokollet e pandemisë. Ngjarja u hap nga drejtori i Qendrës, Ramadan Ramadani, i cili theksoi rëndësinë e […]

Stamboll, 3.12.2020 Në Stamboll të Turqisë, përkatësisht në Qendrën Kulturore të Maqedonisë së Veriut që gjendet në këtë metropol botërore, Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, prezantoi botimet e tij të fundit, në përputhje me protokollet e pandemisë.

Ngjarja u hap nga drejtori i Qendrës, Ramadan Ramadani, i cili theksoi rëndësinë e veprimtarisë së pandërprerë të këtij klubi në fushën e letërsisë për gati tri dekada. Bartësi i projektit, Sevdail Demiri, foli për botimet e fundit të klubit, dhe në veçanti për përmbledhjen e poezisë kumanovare “Kulla jonë”, e cila promovimin e parë po e përjeton pikërisht në Stamboll.

Kryetari i klubit, Fatos Rushiti, u ndal në veprimtarinë e klubit, i cili përpos botimeve, shquhet edhe për nga kontinuiteti i “Takimeve Poetike të Karadakut”, dhe revistës “Doruntina”. Për botimet e tyre të fundit dhe rëndësinë e promovimit të tyre jashtë vendit, folën edhe autorët Sunaj Raimi dhe Selajdin Shabani.

Në promovim morën pjesë konsulli i përgjithshëm i Maqedonisë së Veriut në Stamboll, Aktan Ago, profesorë nga Universiteti i Stambollit, aktivistë e bashkatdhetarë tanë që jetojnë në Turqi, etj.

Ndërsa, promotorët i ndanë mirënjohje për bashkëpunim, Ramadan Ramadanit – drejtor i QK në Stamboll, dhe gazetares Linda Guler – udhëheqëse e radios “Zëri i Shqiptarëve” në Turqi.

Të gjitha botimet e fundit të klubit, iu dhuruan Qendrës Kulturore të Maqedonisë së Veriut në Stamboll, e cila së shpejti do të hapë edhe bibliotekën e saj. Projekti “Letërsia jonë në mesin e bashkatdhetarëve”, ishte pjesë e programit vjetor të projekteve të Ministrisë së Kulturës për vitin 2020.

Lexo më shumë Share

Konkurs për pjesëmarrje në edicionin e tretë të manifestimit “PENA IME – 2020”

K O N K U R S për pjesëmarrje në edicionin e tretë të manifestimit “PENA IME – 2020” Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut”– Kumanovë, fton të rinjtë e interesuar nga mosha 18 deri në 33 vjeçare, nga të gjitha trojet shqiptare, që të marrin pjesë në edicionin e tretë të manifestimit interdisiplinar “PENA […]


K O N K U R S
për pjesëmarrje në edicionin e tretë të manifestimit
“PENA IME – 2020”

Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut”– Kumanovë, fton të rinjtë e interesuar nga mosha 18 deri në 33 vjeçare, nga të gjitha trojet shqiptare, që të marrin pjesë në edicionin e tretë të manifestimit interdisiplinar “PENA IME – 2020” – festival i profilizuar për art figurativ, letrar dhe muzikor, që do të mbahet online me datë 20 dhjetor të këtij viti.

Për shkak të rrethanave specifike me pandeminë, sivjet konkursi do të përfshijë vetëm lëmin e artit figurativ dhe atij letrar, gjegjësisht fokusi do të jetë tek fotografia  dhe tregimi.

Pena e Artë për fotografi artistike:

 1. Vendi i parë (Plaketë dhe të holla)
 2. Vendi i dytë (Plaketë)
 3. Vendi i tretë (Plaketë)

Pena e Artë për tregimin më të mirë:

 1. Vendi i parë (Plaketë dhe të holla)
 2. Vendi i dytë (Plaketë)
 3. Vendi i tretë (Plaketë)

-Kriteret për fotografinë artistike:

 1. Konkursi është i hapur për të gjithë fotografët profesionistë dhe të pasionuarit e fotografisë;
 2. Fotot mund te jenë me ngjyrë ose bardh e zi;
 3. Çdo pjesëmarrës mund të aplikojë në maksimum me 2 foto;
 4. Fotot duhet të kenë rezolucionin 300 dpi, në cilësinë më të lartë në formatin JPEG;
 5. Fotot nuk duhet të posedojnë ndërhyrje te fotoshopit apo ndonjë programi tjetër:
 6. Çdo fotograf do të merr konfirmim për pranimin e fotove si aplikim, ndërsa do të lajmërohen vetëm ata që do të pranohen për Ekspozitë/Konkurs;
 7. Fotografitë e dërguara duhet të kenë të titull;
 8. Punimet dërgohen në e-mail: jekaradakut@yaho.com deri më 15.12.2020.

-Kriteret për tregim:

 1. Tema është e lirë;
 2. Tregimet mund të përmbajnë 300 deri në 3000 karaktere.

Për informacione shtesë në lëmin e fotografisë: tel. 071723272 (Muhamedali Alili). ndërsa për tregimin: tel. 071260841 (Fatos Rushiti).

Me respekt të veçantë,

Fatos RUSHITI, drejtor

Lexo më shumë Share

Letërsia kumanovare prezantohet në Korçën poetike

Të premten (25 shtator 2020), në Korçë të Shqipërisë, pranë Fakultetit të Edukimit dhe Filologjisë të Universitetit “Fan S. Noli”, në bashkëpunim me Klubin e Shkrimtarëve “Bota e Re”, u bë prezantimi i katër profileve letrare të autorëve nga Kumanova, Fatos Rushiti, Sunaj Raimi, Sevdail Demiri dhe Selajdin Shabani. Në një ambient të hapur, para […]

Të premten (25 shtator 2020), në Korçë të Shqipërisë, pranë Fakultetit të Edukimit dhe Filologjisë të Universitetit “Fan S. Noli”, në bashkëpunim me Klubin e Shkrimtarëve “Bota e Re”, u bë prezantimi i katër profileve letrare të autorëve nga Kumanova, Fatos Rushiti, Sunaj Raimi, Sevdail Demiri dhe Selajdin Shabani.

Në një ambient të hapur, para studentëve të letërsisë, pedagogëve, rektorit Prof.Dr. Dhimitri Bello, shkrimtarëve nga Korça, Pogradeci dhe Elbasani, dhe shumë dashamirëve tjerë, poezitë e autorëve kumanovarë u lexuan nga aktorët e njohur shqiptar, si Klaudeta dhe Petrika Riza, poetet Gerta Bandilli  dhe Katerina Çifligu, si dhe nga studentë të letërisë.

Një potencial poetik dhe një shkollë në vete letrare, kështu u cilësua krijimtaria poetike e poetëve kumanovarë nga dekania e Fakultetit të Edukimit e Filologjisë, studiuesja e njohur, Prof. Dr. Jonela Spaho.

“Të lexoja librin me poezi dashurie të titulluar “Kurorë” të z. Fatos Rushiti dhe jam befasuar nga potenciali poetik i jashtëzakonshëm, nga shprehësia emocionale dhe lirshmëria me të cilën çelet shpirti poetik në këtë poezi. Dhe padyshim që për poetët tanë në Korçë dhe më gjerë poezia e këtyre poetëve është një shkollë në vete letrare, dhe më vjen mirë që ky aktivitet sot bëhet jo vetëm para drejtuesve të Universitetit por dhe pedagogëve, para shkrimtarëve të Klubit “Bota e Re” dhe studentëve të letërsisë të cilët do të kenë një dritare të re, një emocion të ri për këtë poezi kaq të mrekullueshme’, tha para të pranishmëve Dr. Spaho.

Nikoqiri tjetër i këtj aktiviteti, kryetari i Klubit të Shkrimtarëve “Bota e Re”, Prof. Dr. Eris Rusi, tha se njohja me poetët nga Kumanova është një njohje surprizuese që do të forcojë lidhjet e bashkëpunmit dhe komunikimit.

“Unë kam besimin që letërisa që po promovojmë sot është një letërsie që mund të konsiderohet si një lloj pasqyre ku ne e shohim të reflektuar njeriun në lirinë e tij, ku inati dhe mbetja janë të zëvendësuara me bekimet e një shqipe të embël dhe të pastër që e bëjnë interesante jetën e secilit prej nesh. Zemra që është e ushqyer me këtë lloj letërsie nuk është më e ngushtë dhe e kërrusur por afrohet dhe kërkon zemra të tjera”, tha mes tjerash Eris Rusi.

Nga ana tjetër kryetari i Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, Dr. Fatos Rushiti, shfrytëzoi rastin që në kuadër të këtij aktiviteti letrar t’ia dorëzojë Plaketën për Çmimin e parë “Fadil Bekteshi”, poetit të njohur nga Shqipëria, Skënder Rusi, çmim ky i fituar në Manifestimit letrar “Takimet Poetike të Kardakut – 2020”. Para të publikut artëdashës korçar Fatos Rushiti tha se ne shqiptarët e kemi kaluar më fazën idealiste, fazën e dashurisë së atdhet dhe dashurisë ndaj njëri tjetrit.  Siç vuri theksin ai tani ësshtë koha për manifestime profesionale që do të vinin në pah vlerat tona krijuese si shqiptar para kombeve tjera.

Fatos Rushiti bëri të ditur dhe lidhjen e një marrëveshje bashkëpunimi mes dy klubeve, atij “Jehona e Karadakut” nga Kumanova dhe “Bota e Re” nga Korça.

“Letë të jetë kjo një uvertyrë, një premisë e një bashkpunumi mes dy klubeve që do të vazhdoj me aktivietete tjera të përbashkëta letrare, me botime dhe aktivitete tjera kulturore mes krijuesve të këtyre dy qyteteve ku jetojnë dhe frymojnë  shqiptarët”, tha Rushiti. Siç kumtuan drejtuesit e dy klubeve, në pranverë të vitit të ardhshëm para artdashësve në Maqedoni do të bëhet prezantimi i disa profileve letrare nga Korça.

Leximi i poezisë kumanovare u bë nën shoqërimin me kitarë të kantautorit nga Korça, Maksi Kulla, i cili interpretoi disa dhe disa këngë duke e berë atmosferën muzikore më të ngrohtë. Një shfaqje mbresëlënëse muzikore pati dhe poeti dhe profesori i njohur universitar, Sunaj Raimi, me disa nga hitet e këngës rok nga Kumanova.

Ndryshe poetet nga Kumanova bashkë me poetët korçar bënë një vizitë në vendbanimin mesjetar të Voskopojës dhe vizitë me miqtë poetë në qytetin e Pogradecit në shtatoret e poetëve të mëdhenj shqiptarë, Lazgush Poradeci dhe Mitrush Kuteli.

Lexo më shumë Share

“Kulla jonë”, një botim me vlerë në letërsinë shqiptare

Gusht 2020 – Klubi i Shkrimtarëve ”Jehona e Karadakut” nga Kumanova, doli me një botim të ri të rëndësishëm për letërsinë bashkëkohore dhe kulturën shqiptare në përgjithësi Maqedoninë e Veriut, me një panoramë të poezisë kumanovare shqipe të titulluar ”Kulla Jonë”, përgatitur nga Sevdail Demiri. Ai në rrjetin social fcb shkroi: “Jam jashtëzakonisht i lumtur […]

Gusht 2020 – Klubi i Shkrimtarëve ”Jehona e Karadakut” nga Kumanova, doli me një botim të ri të rëndësishëm për letërsinë bashkëkohore dhe kulturën shqiptare në përgjithësi Maqedoninë e Veriut, me një panoramë të poezisë kumanovare shqipe të titulluar ”Kulla Jonë”, përgatitur nga Sevdail Demiri.

Ai në rrjetin social fcb shkroi: “Jam jashtëzakonisht i lumtur që bashkë me kolegët e nderuar të redaksisë: Bejtush Memeti, Burhanedin Xhemaili, Selajdin Shabani (Lajdins Habani) dhe Fatos Rushiti, arritëm që t’i portretizojmë në një vend 48 autorë të kësaj ane, një pjesë e të cilëve janë poetë të njohur mbarëkombëtarë. Të gjithë janë prezantuar veç e veç me disa nga poezitë e tyre më të mira, bio-bibliografi dhe fotografi. Si i tillë, ky libër paraqet një letërnjofim letrar të kësaj treve periferike të botës shqiptare, i cili do të duhej të jetë pjesë e të gjitha bibliotekave tona, si një trashëgimi kulturore – letrare e cila do të duhet të përcillet tek gjeneratat e reja”.

Përmbledhja hapet me poetin e ndjerë Asllan Selmani për të vazhduar më pas me shumë emra të njohur të penës kumanovare, si i ndjeri Fadil Bekteshi, kryetar i parë dhe njëri ndër themeluesit e këtij klubi, pastaj Nehas Sopaj, Bejtush Mehmeti, Mumin Zeqiri, Avni Dehari, Burhanedin Xhemaili, Nehat Jahiu, Zejnure Salihu, Arben Ibrahimi, Selajdin Shabani, deri tek më të rinjtë Kreshnik Sopaj e Arta Selmani.

Libri ka 260 faqe, me një dizajnim të mrekullueshëm nga mjeshtri Bekim Saliu, dhe është i përkrahur nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Të interesuarit, librin në fjalë mund ta gjejnë në Librarinë ABC në Kumanovë: https://www.facebook.com/abclibraryfcb/

Lexo më shumë Share

Poeti korçar Skender Rusi, nderohet me Çmimin e Parë

Likovë, 21.6.2020  – Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, në teren të hapur në amfiteatrin e Gjimnazit “Ismet Jashari” në Likovë, organizoi edicionin e 28-të me radhë të manifestimit tradicional kulturor-letrar “Takimet Poetike të Karadakut”.  Kryetari i Klubit, Fatos Rushiti, në fjalën e tij u shpreh se nuk janë pak plotë 28 vite […]

Likovë, 21.6.2020  – Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, në teren të hapur në amfiteatrin e Gjimnazit “Ismet Jashari” në Likovë, organizoi edicionin e 28-të me radhë të manifestimit tradicional kulturor-letrar “Takimet Poetike të Karadakut”. 

Kryetari i Klubit, Fatos Rushiti, në fjalën e tij u shpreh se nuk janë pak plotë 28 vite që Klubi ynë me plot vullnet dhe dëshirë mbledh shumë poetë e poete anembanë trojeve shqiptare, duke i dhënë tradicionalitet, ndjeshmëri e shije të lartë estetike rrjedhës së këtij manifestimi. “Profesionalizmi, paanshmëria, mikpritja, vlerësimi adekuat, tingujt e pianos dhe kitarës, jehona e poezisë kumanovare ndër krijues të mirëfilltë shqiptarë, dhe jo vetëm, kanë bërë qe ky manifestim të merr vëmendjen e duhur nga vetë institucionet shtetërore në shtetin tonë dhe të përkrahet në vazhdimësi”, u shpreh Rushiti.

Në kujdesin e poetëve të rinj, Emra Bilalli dhe Arta Selmani, u lexuan artistikisht dhjetëra krijime letrare të poetëve nga mbarë hapësira shqiptare, si: Skënder Rusi (Korçë), Rakela Zoga (Selanik), Nexhat Çoçaj (Prizren), Behare Neziri (Tetovë), Sabit Rrustemi (Gjilan), Majlinda Toma (Lezhë), Farida Ramadani (Shkodër), Bilall Maliqi (Preshevë), Agim Bajrami (Durrës), Abdurrahman Thaçi (SHBA), Nijazi Ramadani (Gjilan), Ejup Ajdini (Tetovë), Arben Rashkaj (Prizren), Kujtim Morina (Tiranë), Berat Baftiu (Prizren), Arjan Kallço (Korçë), Sarë Gjergji (Viti), Liridona Shehu (Prishtinë), Eduard Konica (Athinë). Ndërsa, nga poetët vendas që ishin prezent, poezi lexuan: Burhanedin Xhemaili, Arben Ibrahimi, Sunaj Raimi, Ismail Ganiu, Nuri Rexhepi-Dana, Selajdin Shabani, Sevdail Demiri, Kreshnik Sopaj, Shpresa Jashari, Arta Selmani, Emra Bilalli,

Më pas juria në përbërje: Sunaj Raimi, Arben Ibrahimi dhe Selajdin Shabani, u përcaktuan për këto poezi më të mira, të cilat u nderuan me Çmimin “Fadil Bekteshi”. Vendi i parë i takoi poetit korçar Skender Rusi me poezinë “Ditë pa mëngjes”, vendi i dytë poetit kumanovar që jeton dhe vepron në SHBA, Abdurrahman Thaçi, për poezinë “Nga të shkoj”. Ndërsa, në çmimin e tretë u vlerësuan poeti gjilanas Nijazi Ramadani  për poezinë “Amaneti i nanës”, si dhe poeti kumanovar Kreshnik Sopaj për poezinë “Ana ime”.

Në pjesën tjetër të manifestimit, kryetari i Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut”, Fatos Rushiti, ndau disa plaketa, në shenjë mirënjohjeje e falënderimi për angazhimin dhe bashkëpunimin e suksesshëm. Plaketë iu nda ministrit të Kulturës, Hysni Ismaili, për mbështetjen e manifestimit; botuesit të gazetës kulturore-letrare  nga Tirana “Nacional”, Mujo Buçpapaj, për kontributin e tij në përkrahjen e autorëve nga Kumanova dhe mbarë hapësirën shqiptare në gazetën që drejton; drejtorit të Agjencisë së lajmeve INA, Naser Pajaziti, si dhe një plaketë e veçantë iu nda ish-kryetarit të Klubit, Sevdail Demiri, për kontributin e tij në udhëheqje për tetë vite me Klubin e Shkrimtarëve “Jehona e Kardakut” dhe për ndërtimin e urave të bashkëpunimit me klubet letrare në Preshevë, Gjilan, Viti dhe Tetovë. Një mirënjohje iu nda edhe Gjimnazit “Ismet Jashari” në Likovë, për bashkëpunimin shumë miqësor dhe korrekt në organizimin e këtij manifestimi.

Programi u përcoll nën tingujt e pianos së profesorit të muzikës, Eroll Ganiu, ndërsa të pranishmit patën rastin të marrin edhe botimin më të ri të Klubit, numrin 58 të revistës tradicionale kulturore “Doruntina”.

Manifestimi tradicional “Takimet Poetike të Karadakut”, mbahen për çdo 11 mars për nderë të kujtimit të demonstratave të ’81-shit të studentëve të Universitetit të Prishtinës. Mirëpo, edhe përkundër përgatitjeve me kohë, që ky manifestim të mbahej më 11 mars 2020, u shty për shkak të përkeqësimit të gjendjes epidemiologjike.

Manifestimi i përvitshëm “Takimet Poetike të Karadakut” u përkrah financiarisht nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut, dhe pjesërisht edhe nga komunat e Likovës dhe Kumanovës.

Lexo më shumë Share