Kategori: Artikuj

Censorët në tentim ta minojnë traditën 30-vjeçare të “Takimeve Poetike të Karadakut”

Drejtuar: -Ministrisë së Kulturës së RMV – Shkup -Mediave Lënda: REAGIM   Censorët në tentim ta minojnë traditën 30-vjeçare të “Takimeve Poetike të Karadakut”   Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, reagon ashpër ndaj vendimit skandaloz të komisionit të letërsisë dhe veprimtarisë botuese të Konkursit vjetor të Ministrisë së Kulturës për vitin 2022. Censorëve […]

Drejtuar:

-Ministrisë së Kulturës së RMV – Shkup

-Mediave

Lënda: REAGIM

 

Censorët tentim ta minojnë traditën 30-vjeçare të “Takimeve Poetike të Karadakut”

 

Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, reagon ashpër ndaj vendimit skandaloz të komisionit të letërsisë dhe veprimtarisë botuese të Konkursit vjetor të Ministrisë së Kulturës për vitin 2022.

Censorëve antishqiptar në këtë ministri, ua përkujtojmë se Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, është ndër shoqatat e para joqeveritare kulturore shqiptare në Maqedoni, e cila sivjet shënon 30-vjetorin e themelimit! Dhe, në vend se ky përvjetor i rëndësishëm të shënohet në mënyrë sa më dinjitoze, censorët e kanë larguar nga programi manifestimin tonë tradicional letrar, i cili qe 30 vjet me radhë nuk është ndaluar, edhe në kohët më të këqija – “Takimet Poetike të Karadakut”, si i vetmi manifestim mbarëkombëtar që mbahet tradicionalisht në datën e shenjtë për shqiptarët, çdo 11 Mars!

Poashtu, janë anashkaluar edhe dy projekte botuese, mjaft të rëndësishme të letërsisë, siç janë monografia kushtuar 30-vjetorit të Klubit tonë, si dhe përmbledhja poetike e autorit të njohur Sunaj Raimi.

Për fat të keq, ky konkurs ishte përplot emra autorësh anonimë, me shoqata fantome pa kurrfarë bagazhi artistik, me libra, revista e manifestime letrare fare të padëshmuara në botën artit dhe kulturës.

Me këtë rast, e vlerësojmë aktin e njërit anëtar të komisionit që nuk e ka nënshkruar këtë program, meqë zatën një dorë shqiptare nuk mund të nënshkruajë një program të tillë nënçmues.

Kërkojmë urgjentisht nga Ministria e Kulturës që revidohet ky program vjetor bashkë me komisionin jokompetent të letërsisë dhe veprimtarisë botuese, edhe për faktin se ka indikacione të qarta se në ato vendime ka konflikt interesi të të paktën dy anëtarëve të komisionit (kryetares dhe një anëtareje), të cilat kanë ndarë miliona denarë për punëdhënësin e tyre.

Njëherit, censorëve ua bëjmë me dije, se pavarësisht vendimeve të tyre arbitrare, “Takimet Poetike të Karadakut” do të mbahet edhe sivjet dhe njëmijë vjet të tjera, pavarësisht tekave dhe tendencave të tyre dashakeqe.

 

Kryetar

Dr. Fatos Rushiti

 

Më 18.02.2022, Kumanovë

 


 

До:

-Министерстово за култура на РСМ

-Медиумите

 

Предмет: РЕАКЦИЈА

 

Цензорите со обид да ја поткопаат 30-годишната традицијата на
„Карадачки поетски средби“

 

Клубот на писателите „Јехона е Карадакут“ од Куманово, остро реагира на скандалозната одлука на комисијата за литература и издавачка дејност на годишниот Конкурс на Министерството за култура за 2022 година.

Ги потсетуваме антиалбанските цензори дека Клубот на писателите „Јехона е Карадак“ – Куманово, е едно од првите албански невладини културни здруженија во Македонија, кое годинава одбележува 30 години од основањето! И, наместо на најдостоинствен можен начин да се одбележи оваа значајна годишнина, цензорите ја тргнаа од програмата нашата традиционална книжевна манифестација, која 30 години не е прекината, ниту во најлошите времиња – „Поетски карадачки средби“, како единствената сенародна манифестација што традиционално се одржува на светиот датум за Албанците, секој 11 март!

Исто така, занемарени се и два многу значајни издавачки проекти на литературата, како што е монографијата посветена на 30-годишнината од нашиот клуб, како и поетската збирка на познатиот автор Сунај Раими.

За жал, овој конкурс изобилуваше со имиња на анонимни автори, со фантомски здруженија без никаков уметнички багаж, со книги, списанија и книжевни манифестации целосно недокажани во културно-уметничкиот свет.

Во оваа прилика го цениме чинот на член во комисијата кој не ја потпиша оваа програма, бидејќи албанска рака не може да потпише таква понижувачка програма.

Бараме од Министерството за култура итно да ја ревидира оваа годишна програма заедно со ненадлежната комисија за литература и издавачка дејност, и поради тоа што има јасни индиции дека во тие одлуки има судир на интереси на најмалку двајца членови на комисијата (претседател и еден член), кои споделија милионски суми за за нивниот работодавец.

Воедно, ги известуваме цензорите дека и покрај нивните арбитрарни одлуки, „Карадачките поетски средби“ ќе се одржуваат и оваа година и уште илјади наредни години и покрај нивните злонамерни хирови и тенденции.

 

Претседател

Д-р Фатос Рушити

 

На 18.02.2022 година,

Куманово

 

Censorët në tentim ta minojnë traditën 30-vjeçare të  “Takimeve Poetike të Karadakut”

 

Lexo më shumë Share

BURHANEDIN XHEMAILI: “Në ëndërr” (vendi i parë)

BURHANEDIN XHEMAILI   Në ëndërr   Në natën e gjatë e të heshtur, kur gjumi është vdekje e vdekja gjumë, në ëndërr e pashë zjarrin e zgjuar mbi bregun e zhgënjimit duke i trembur fluturat e larme në largim, e duke i djegur ujqit e pangopshëm në dëfrim, e s’më besohej se po e shihja […]

BURHANEDIN XHEMAILI

 

Në ëndërr

 

Në natën e gjatë

e të heshtur,

kur gjumi është vdekje

e vdekja gjumë,

në ëndërr e pashë zjarrin e zgjuar

mbi bregun e zhgënjimit

duke i trembur fluturat e larme

në largim,

e duke i djegur ujqit e pangopshëm

në dëfrim,

e s’më besohej

se po e shihja këtë ëndërr të vonuar

dhe këtë zjarr të zgjuar,

për shkak të besimit të verbër

në kodet e ngatërruara

nga referencat e gabuara…

 

(Poezia e shpërblyer me vendin e parë të Çmimit “Fadil Bekteshi”, në manifestimin letrar “Takimet Poetike të Karadakut” në Kumanovë, më 11 mars 2021)

Lexo më shumë Share

Poeti Burhanedin Xhemaili, fitues i “Takimeve Poetike të Karadakut – 2021”

Kumanovë, 11.03.2021 – Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, sot zhvilloi edicionin e XXIX-të të manifestimit tradicional letrar “Takimet Poetike të Karadakut”, i cili nga viti në vit po krijon një reputacion të respektuar në komunitetin tonë kulturor. Kryetari i klubit, Fatos Rushiti, duke ju uruar mirëseardhje mysafirëve, theksoi sakrificën e idealistëve të […]

Kumanovë, 11.03.2021 – Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, sot zhvilloi edicionin e XXIX-të të manifestimit tradicional letrar “Takimet Poetike të Karadakut”, i cili nga viti në vit po krijon një reputacion të respektuar në komunitetin tonë kulturor.

Kryetari i klubit, Fatos Rushiti, duke ju uruar mirëseardhje mysafirëve, theksoi sakrificën e idealistëve të parë të cilët në kushte jo shumë të favorshme, para gati tri dekadave, themeluan këtë klub, për të renditur një varg veprash dhe suksesesh deri në ditët e sotme.

Më pas nën drejtimin e poetit Ali Qerimi, u mbajt Ora e madhe letrare, ku morën pjesë poetë të shumtë nga vendi dhe rajoni, si: Ejup Ajdini, Ismail Baftjari, Burhanedin Xhemaili, Gerta Bandilli, Nehas Sopaj, Bejtush Mehmeti, Sarë Gjergji, Leonora Bruçaj Keka, Flora Peci, Farida Ramadani,  Marinela Sela, Sermet Sulejmani, Selvete Abdullahu, Arsim Halili, Ismail Ganiu, Rexhep Bajrami, Etem Xheladini, Selajdin Shabani, Sunaj Raimi, Adem Abdullahun, Arta Selmani, Shpresa Jashari, Emra Bilalli, Era Qerimi, etj.

Manifestimin e përshëndeti poetja dhe njëherësh kryetare e Këshillit të Komunës së Kumanovës, Atina Murgashanska.

Juria letrare në përbërje: Eris Rusi – kryetar, Daim Iljazi dhe Rabije Bytyqi – anëtarë, kishin vendosur që  vendin e parë me Çmimin “Fadil Bekteshi”, ta laureojnë shkrimtarin nga Kumanova Burhanedin Xhemaili me poezinë “Në ëndërr”, me vendin e dytë poetin Ejup Ajdini nga Tetova me poezinë “Lot gjaku nën dritën e hënës”, dhe me vendin e tretë poeten Leonora Bruçaj Keka nga Prishtina me poezinë “Vitor i andrrës t’eme”.

Gjatë këtij aktiviteti u bë edhe promovimi i botimeve të fundit të KSH “Jehona e Karadakut”, për të cilat në pika të shkurtra foli promotori – redaktori i tyre Sevdail Demiri. Konkretisht u promovuan: revista “Doruntina” (nr .58-59), libri “Kulla jonë” (Panoramë e poezisë kumanovare), “Përtej heshtjes” (poezi) nga Selajdin Shabani, dhe libri “Aforizma pragmatik” nga Sunaj Raimi. Poashtu u promovua edhe libri autorial – trilogjia “Vallja e vdekjes së verdhë” nga Nehas Sopaj, për të cilin një recension e paraqiti kritiku letrar Burhanedin Xhemaili.

Manifestimi tradicional “Takimet Poetike të Karadakut”, mbështetet nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut, dhe pjesërisht nga komunat e Kumanovës dhe Likovës.

Lexo më shumë Share

KSh “JEHONA E KARADAKUT”, u nderua me çmimin GRAND PRIX – THE BEST

Klubi i Shkrimtarëve “JEHONA E KARADAKUT” – Kumanovë, në një spektakël të veçantë të zhvilluar në RTV21 në Prishtinë, u nderua me çmimin e madh GRAND PRIX – THE BEST, në edicionin e tretë të këtij manifestimi të organizuar nga TV21 – Maqedoni për vitin 2020. Ky çmim u nda për kontributin e dhënë afër […]
Klubi i Shkrimtarëve “JEHONA E KARADAKUT” – Kumanovë, në një spektakël të veçantë të zhvilluar në RTV21 në Prishtinë, u nderua me çmimin e madh GRAND PRIX – THE BEST, në edicionin e tretë të këtij manifestimi të organizuar nga TV21 – Maqedoni për vitin 2020.
Ky çmim u nda për kontributin e dhënë afër tri dekada të këtij klubi në fushën e letërsisë dhe kulturës shqiptare. U veçua revista e parë e pavarur shqiptare në Maqedoni për letërsi, shkencë dhe kulturë DORUNTINA, si dhe manifestimi tradicional TAKIMET POETIKE TË KARADAKUT, të cilat vazhdojnë të jenë aktive dhe aktuale pandërprerë.
Në emër të Klubit, çmimin e pranoi kryetari Fatos Rushiti.
Faleminderit për mirënjohjen dhe respektin RTV21 dhe audiencës së gjerë!
Lexo më shumë Share

Rezultatet e konkursit të “PENA IME – 2020” (fotografi & tregim)

Të nderuar artdashës dhe pjesëmarrës, Drejtoria e manifestimit interdiciplinar “Pena ime”, në kuadër të Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, ju njofton se thirrjes së konkursit publik në artin e fotografisë dhe tregimit të shkurtër në edicionin e tretë të këtij manifestimi, iu përgjigjën një numër i konsiderueshëm i konkurrentëve të rinj të […]

Të nderuar artdashës dhe pjesëmarrës,

Drejtoria e manifestimit interdiciplinar “Pena ime”, në kuadër të Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, ju njofton se thirrjes së konkursit publik në artin e fotografisë dhe tregimit të shkurtër në edicionin e tretë të këtij manifestimi, iu përgjigjën një numër i konsiderueshëm i konkurrentëve të rinj të moshës 18 deri në 33 vjeçare, nga shumë vise shqiptare.

Për shkak të rrethanave specifike me pandeminë, sivjet ky manifestim u realizua në mënyrë elektronike.

Në lëmin e fotografisë artistike, kishte një mori konkurrentësh të cilët me invencionin e tyre paraqisnin realitete të ndryshme objektive dhe imagjinare. Juria profesionale në përbërje: Burhan Ameti, Ilhan Osmani dhe Dali Alili, bëri vlerësimin e çmimeve “Pena e Artë” – për fotografi artistike:

  1. Vendi i parë: Agon Ymeri nga Kumanova, për fotografinë me titull “Hypnotic Rythem”;
  2. Vendi i dytë: Sovran Nrecaj nga Sarajeva, për fotografinë “Up and Up”;
  3. Vendi i tretë: Vigan Demiri nga Gostivari, për fotografinë “Maximum Protection”.

Në lëmin e tregimit, juria në përbërje nga shkrimtarët: Petrit Palushi, Burhanedin Xhemaili dhe Istref Haxhillari, pas leximit dhe shqyrtimit me kujdes të të gjitha tregimeve të arritura, bëri këtë vlerësim për tregimin më të mirë:

  1. Vendi i parë: Xheni Shehaj nga Tirana, për tregimin “Muri”;
  2. Vendi i dytë: Trëndelina Omuri nga Kukësi, për tregimin “Moçali i pendesës”;
  3. Vendi i tretë: Llausha Zenuni nga Kumanova, për tregimin “Përshëndetje Lejla”.

Drejtoria e manifestimit interdiciplinar “Pena ime”, i falënderon të gjithë pjesëmarrësit, të cilët ishin në nivelin e duhur të krijimtarisë, duke i inkurajuar që të vazhdojnë edhe më tej përsosjen e tyre artistike në sferat përkatëse.

 

Me respekt të veçantë,

 

Fatos RUSHITI, drejtor

Kumanovë, 20.12.2020

 

Lexo më shumë Share

Letërsia kumanovare prezantohet në Korçën poetike

Të premten (25 shtator 2020), në Korçë të Shqipërisë, pranë Fakultetit të Edukimit dhe Filologjisë të Universitetit “Fan S. Noli”, në bashkëpunim me Klubin e Shkrimtarëve “Bota e Re”, u bë prezantimi i katër profileve letrare të autorëve nga Kumanova, Fatos Rushiti, Sunaj Raimi, Sevdail Demiri dhe Selajdin Shabani. Në një ambient të hapur, para […]

Të premten (25 shtator 2020), në Korçë të Shqipërisë, pranë Fakultetit të Edukimit dhe Filologjisë të Universitetit “Fan S. Noli”, në bashkëpunim me Klubin e Shkrimtarëve “Bota e Re”, u bë prezantimi i katër profileve letrare të autorëve nga Kumanova, Fatos Rushiti, Sunaj Raimi, Sevdail Demiri dhe Selajdin Shabani.

Në një ambient të hapur, para studentëve të letërsisë, pedagogëve, rektorit Prof.Dr. Dhimitri Bello, shkrimtarëve nga Korça, Pogradeci dhe Elbasani, dhe shumë dashamirëve tjerë, poezitë e autorëve kumanovarë u lexuan nga aktorët e njohur shqiptar, si Klaudeta dhe Petrika Riza, poetet Gerta Bandilli  dhe Katerina Çifligu, si dhe nga studentë të letërisë.

Një potencial poetik dhe një shkollë në vete letrare, kështu u cilësua krijimtaria poetike e poetëve kumanovarë nga dekania e Fakultetit të Edukimit e Filologjisë, studiuesja e njohur, Prof. Dr. Jonela Spaho.

“Të lexoja librin me poezi dashurie të titulluar “Kurorë” të z. Fatos Rushiti dhe jam befasuar nga potenciali poetik i jashtëzakonshëm, nga shprehësia emocionale dhe lirshmëria me të cilën çelet shpirti poetik në këtë poezi. Dhe padyshim që për poetët tanë në Korçë dhe më gjerë poezia e këtyre poetëve është një shkollë në vete letrare, dhe më vjen mirë që ky aktivitet sot bëhet jo vetëm para drejtuesve të Universitetit por dhe pedagogëve, para shkrimtarëve të Klubit “Bota e Re” dhe studentëve të letërsisë të cilët do të kenë një dritare të re, një emocion të ri për këtë poezi kaq të mrekullueshme’, tha para të pranishmëve Dr. Spaho.

Nikoqiri tjetër i këtj aktiviteti, kryetari i Klubit të Shkrimtarëve “Bota e Re”, Prof. Dr. Eris Rusi, tha se njohja me poetët nga Kumanova është një njohje surprizuese që do të forcojë lidhjet e bashkëpunmit dhe komunikimit.

“Unë kam besimin që letërisa që po promovojmë sot është një letërsie që mund të konsiderohet si një lloj pasqyre ku ne e shohim të reflektuar njeriun në lirinë e tij, ku inati dhe mbetja janë të zëvendësuara me bekimet e një shqipe të embël dhe të pastër që e bëjnë interesante jetën e secilit prej nesh. Zemra që është e ushqyer me këtë lloj letërsie nuk është më e ngushtë dhe e kërrusur por afrohet dhe kërkon zemra të tjera”, tha mes tjerash Eris Rusi.

Nga ana tjetër kryetari i Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, Dr. Fatos Rushiti, shfrytëzoi rastin që në kuadër të këtij aktiviteti letrar t’ia dorëzojë Plaketën për Çmimin e parë “Fadil Bekteshi”, poetit të njohur nga Shqipëria, Skënder Rusi, çmim ky i fituar në Manifestimit letrar “Takimet Poetike të Kardakut – 2020”. Para të publikut artëdashës korçar Fatos Rushiti tha se ne shqiptarët e kemi kaluar më fazën idealiste, fazën e dashurisë së atdhet dhe dashurisë ndaj njëri tjetrit.  Siç vuri theksin ai tani ësshtë koha për manifestime profesionale që do të vinin në pah vlerat tona krijuese si shqiptar para kombeve tjera.

Fatos Rushiti bëri të ditur dhe lidhjen e një marrëveshje bashkëpunimi mes dy klubeve, atij “Jehona e Karadakut” nga Kumanova dhe “Bota e Re” nga Korça.

“Letë të jetë kjo një uvertyrë, një premisë e një bashkpunumi mes dy klubeve që do të vazhdoj me aktivietete tjera të përbashkëta letrare, me botime dhe aktivitete tjera kulturore mes krijuesve të këtyre dy qyteteve ku jetojnë dhe frymojnë  shqiptarët”, tha Rushiti. Siç kumtuan drejtuesit e dy klubeve, në pranverë të vitit të ardhshëm para artdashësve në Maqedoni do të bëhet prezantimi i disa profileve letrare nga Korça.

Leximi i poezisë kumanovare u bë nën shoqërimin me kitarë të kantautorit nga Korça, Maksi Kulla, i cili interpretoi disa dhe disa këngë duke e berë atmosferën muzikore më të ngrohtë. Një shfaqje mbresëlënëse muzikore pati dhe poeti dhe profesori i njohur universitar, Sunaj Raimi, me disa nga hitet e këngës rok nga Kumanova.

Ndryshe poetet nga Kumanova bashkë me poetët korçar bënë një vizitë në vendbanimin mesjetar të Voskopojës dhe vizitë me miqtë poetë në qytetin e Pogradecit në shtatoret e poetëve të mëdhenj shqiptarë, Lazgush Poradeci dhe Mitrush Kuteli.

Lexo më shumë Share

“Kulla jonë”, një botim me vlerë në letërsinë shqiptare

Gusht 2020 – Klubi i Shkrimtarëve ”Jehona e Karadakut” nga Kumanova, doli me një botim të ri të rëndësishëm për letërsinë bashkëkohore dhe kulturën shqiptare në përgjithësi Maqedoninë e Veriut, me një panoramë të poezisë kumanovare shqipe të titulluar ”Kulla Jonë”, përgatitur nga Sevdail Demiri. Ai në rrjetin social fcb shkroi: “Jam jashtëzakonisht i lumtur […]

Gusht 2020 – Klubi i Shkrimtarëve ”Jehona e Karadakut” nga Kumanova, doli me një botim të ri të rëndësishëm për letërsinë bashkëkohore dhe kulturën shqiptare në përgjithësi Maqedoninë e Veriut, me një panoramë të poezisë kumanovare shqipe të titulluar ”Kulla Jonë”, përgatitur nga Sevdail Demiri.

Ai në rrjetin social fcb shkroi: “Jam jashtëzakonisht i lumtur që bashkë me kolegët e nderuar të redaksisë: Bejtush Memeti, Burhanedin Xhemaili, Selajdin Shabani (Lajdins Habani) dhe Fatos Rushiti, arritëm që t’i portretizojmë në një vend 48 autorë të kësaj ane, një pjesë e të cilëve janë poetë të njohur mbarëkombëtarë. Të gjithë janë prezantuar veç e veç me disa nga poezitë e tyre më të mira, bio-bibliografi dhe fotografi. Si i tillë, ky libër paraqet një letërnjofim letrar të kësaj treve periferike të botës shqiptare, i cili do të duhej të jetë pjesë e të gjitha bibliotekave tona, si një trashëgimi kulturore – letrare e cila do të duhet të përcillet tek gjeneratat e reja”.

Përmbledhja hapet me poetin e ndjerë Asllan Selmani për të vazhduar më pas me shumë emra të njohur të penës kumanovare, si i ndjeri Fadil Bekteshi, kryetar i parë dhe njëri ndër themeluesit e këtij klubi, pastaj Nehas Sopaj, Bejtush Mehmeti, Mumin Zeqiri, Avni Dehari, Burhanedin Xhemaili, Nehat Jahiu, Zejnure Salihu, Arben Ibrahimi, Selajdin Shabani, deri tek më të rinjtë Kreshnik Sopaj e Arta Selmani.

Libri ka 260 faqe, me një dizajnim të mrekullueshëm nga mjeshtri Bekim Saliu, dhe është i përkrahur nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Të interesuarit, librin në fjalë mund ta gjejnë në Librarinë ABC në Kumanovë: https://www.facebook.com/abclibraryfcb/

Lexo më shumë Share

Poeti korçar Skender Rusi, nderohet me Çmimin e Parë

Likovë, 21.6.2020  – Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, në teren të hapur në amfiteatrin e Gjimnazit “Ismet Jashari” në Likovë, organizoi edicionin e 28-të me radhë të manifestimit tradicional kulturor-letrar “Takimet Poetike të Karadakut”.  Kryetari i Klubit, Fatos Rushiti, në fjalën e tij u shpreh se nuk janë pak plotë 28 vite […]

Likovë, 21.6.2020  – Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, në teren të hapur në amfiteatrin e Gjimnazit “Ismet Jashari” në Likovë, organizoi edicionin e 28-të me radhë të manifestimit tradicional kulturor-letrar “Takimet Poetike të Karadakut”. 

Kryetari i Klubit, Fatos Rushiti, në fjalën e tij u shpreh se nuk janë pak plotë 28 vite që Klubi ynë me plot vullnet dhe dëshirë mbledh shumë poetë e poete anembanë trojeve shqiptare, duke i dhënë tradicionalitet, ndjeshmëri e shije të lartë estetike rrjedhës së këtij manifestimi. “Profesionalizmi, paanshmëria, mikpritja, vlerësimi adekuat, tingujt e pianos dhe kitarës, jehona e poezisë kumanovare ndër krijues të mirëfilltë shqiptarë, dhe jo vetëm, kanë bërë qe ky manifestim të merr vëmendjen e duhur nga vetë institucionet shtetërore në shtetin tonë dhe të përkrahet në vazhdimësi”, u shpreh Rushiti.

Në kujdesin e poetëve të rinj, Emra Bilalli dhe Arta Selmani, u lexuan artistikisht dhjetëra krijime letrare të poetëve nga mbarë hapësira shqiptare, si: Skënder Rusi (Korçë), Rakela Zoga (Selanik), Nexhat Çoçaj (Prizren), Behare Neziri (Tetovë), Sabit Rrustemi (Gjilan), Majlinda Toma (Lezhë), Farida Ramadani (Shkodër), Bilall Maliqi (Preshevë), Agim Bajrami (Durrës), Abdurrahman Thaçi (SHBA), Nijazi Ramadani (Gjilan), Ejup Ajdini (Tetovë), Arben Rashkaj (Prizren), Kujtim Morina (Tiranë), Berat Baftiu (Prizren), Arjan Kallço (Korçë), Sarë Gjergji (Viti), Liridona Shehu (Prishtinë), Eduard Konica (Athinë). Ndërsa, nga poetët vendas që ishin prezent, poezi lexuan: Burhanedin Xhemaili, Arben Ibrahimi, Sunaj Raimi, Ismail Ganiu, Nuri Rexhepi-Dana, Selajdin Shabani, Sevdail Demiri, Kreshnik Sopaj, Shpresa Jashari, Arta Selmani, Emra Bilalli,

Më pas juria në përbërje: Sunaj Raimi, Arben Ibrahimi dhe Selajdin Shabani, u përcaktuan për këto poezi më të mira, të cilat u nderuan me Çmimin “Fadil Bekteshi”. Vendi i parë i takoi poetit korçar Skender Rusi me poezinë “Ditë pa mëngjes”, vendi i dytë poetit kumanovar që jeton dhe vepron në SHBA, Abdurrahman Thaçi, për poezinë “Nga të shkoj”. Ndërsa, në çmimin e tretë u vlerësuan poeti gjilanas Nijazi Ramadani  për poezinë “Amaneti i nanës”, si dhe poeti kumanovar Kreshnik Sopaj për poezinë “Ana ime”.

Në pjesën tjetër të manifestimit, kryetari i Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut”, Fatos Rushiti, ndau disa plaketa, në shenjë mirënjohjeje e falënderimi për angazhimin dhe bashkëpunimin e suksesshëm. Plaketë iu nda ministrit të Kulturës, Hysni Ismaili, për mbështetjen e manifestimit; botuesit të gazetës kulturore-letrare  nga Tirana “Nacional”, Mujo Buçpapaj, për kontributin e tij në përkrahjen e autorëve nga Kumanova dhe mbarë hapësirën shqiptare në gazetën që drejton; drejtorit të Agjencisë së lajmeve INA, Naser Pajaziti, si dhe një plaketë e veçantë iu nda ish-kryetarit të Klubit, Sevdail Demiri, për kontributin e tij në udhëheqje për tetë vite me Klubin e Shkrimtarëve “Jehona e Kardakut” dhe për ndërtimin e urave të bashkëpunimit me klubet letrare në Preshevë, Gjilan, Viti dhe Tetovë. Një mirënjohje iu nda edhe Gjimnazit “Ismet Jashari” në Likovë, për bashkëpunimin shumë miqësor dhe korrekt në organizimin e këtij manifestimi.

Programi u përcoll nën tingujt e pianos së profesorit të muzikës, Eroll Ganiu, ndërsa të pranishmit patën rastin të marrin edhe botimin më të ri të Klubit, numrin 58 të revistës tradicionale kulturore “Doruntina”.

Manifestimi tradicional “Takimet Poetike të Karadakut”, mbahen për çdo 11 mars për nderë të kujtimit të demonstratave të ’81-shit të studentëve të Universitetit të Prishtinës. Mirëpo, edhe përkundër përgatitjeve me kohë, që ky manifestim të mbahej më 11 mars 2020, u shty për shkak të përkeqësimit të gjendjes epidemiologjike.

Manifestimi i përvitshëm “Takimet Poetike të Karadakut” u përkrah financiarisht nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut, dhe pjesërisht edhe nga komunat e Likovës dhe Kumanovës.

Lexo më shumë Share

NJOFTIM: Më 21 qershor 2020, mbahen TAKIMET POETIKE TË KARADAKUT!

Edhe pse në rrethana specifike, manifestimi tradicional letrar TAKIMET POETIKE TË KARADAKUT, i 28-i me radhë, do të mbahet të dielën, më 21 qershor 2020, prej ora 15, në Likovë! Me gjithë dëshirën për të pasur pjesëmarrës dhe publikë më të zgjeruar, kësaj radhe jemi më të kufizuar, dhe ata dashamirë që do të vijnë […]

Edhe pse në rrethana specifike, manifestimi tradicional letrar TAKIMET POETIKE TË KARADAKUT, i 28-i me radhë, do të mbahet të dielën, më 21 qershor 2020, prej ora 15, në Likovë!

Me gjithë dëshirën për të pasur pjesëmarrës dhe publikë më të zgjeruar, kësaj radhe jemi më të kufizuar, dhe ata dashamirë që do të vijnë në manifestim, luten që t’u përmbahen protokolleve të caktuara nga Ministria e Shëndetësisë!

Na priftë e mbara….

Lexo më shumë Share

Njoftim për poetët kumanovarë

Të nderuar autorë, Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, sivjet ka ndërmarrë një iniciativë për botimin e një përmbledhjeje të poezisë kumanovare shqipe (e titulluar “Kulla jonë”), e cila do të mbetet si një letërnjoftim i krijimtarisë letrare të kësaj treve shqiptare. Në këtë përmbledhje të veçantë poetike, do të radhiten të gjithë […]

Të nderuar autorë,

Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” – Kumanovë, sivjet ka ndërmarrë një iniciativë për botimin e një përmbledhjeje të poezisë kumanovare shqipe (e titulluar “Kulla jonë”), e cila do të mbetet si një letërnjoftim i krijimtarisë letrare të kësaj treve shqiptare.

Në këtë përmbledhje të veçantë poetike, do të radhiten të gjithë emrat e njohur të letrave shqipe të trevës së Kumanovës (sot komunat e Kumanovës e Likovës) që kanë krijuar nëpër kohë, deri në ditët e sotme. Më konkretisht, synohet të prezantohen të gjithë poetët e kësaj treve të cilët deri më tani kanë botuar të paktën një libër me poezi.

Çdo poet do të prezantohet me disa poezi të përzgjedhura (të botuara apo të pabotuara), dhe në fund të tyre do të jepet nga një biografi – bibliografi e shkurtër me fotografi të autorit.

Prandaj, luten të gjithë autorët kumanovarë, që të na i dërgojnë nga 7 deri 10 poezi (me bio-bibliografi e fotografi), në mënyrë që pastaj redaksia të ketë mundësi të bëjë një përzgjedhje solide nga 3 deri 5 poezi (varësisht nga gjatësia e tyre). 

Ju lutemi që materialet t’i dërgoni në formë elektronike në këtë e-mail: jekaradakut@yahoo.com më së voni deri më 10 maj 2020.

Ju faleminderit për bashkëpunimin!

 

Lexo më shumë Share